fbpx
Programari dr. Andreea Lupu: 0241 665 665 Gaseste-ne pe harta

Ce sa facem pentru o pozitie corecta la calculator sau cum stam la birou

Pozitia corecta la calculator sau postura la birou

Pozitia corpului sau posturareprezinta comportamentul spatial al corpului nostru in raport cu mediul. Postura este un semn de echilibru psiho-fizic al individului. Desigur acestea se rezuma cel mai mult la pozitia corecta la calcultator.

Inca din antichitate, Aristotel a inteles ca pozitia partilor corpului este in raport cu celelalte parti ale corpului dar si cu mediul inconjurator, astfel postura corporala este expresia activitatii centrilor nervosi superiori. Ea este o functie a aparatului locomotor dirijata de sistemul nervos si reprezinta infinitatea de pozitii si miscari care dubleaza in permanenta activitatea psihica a individului.

Postura se analizeaza in pozitii diferite: in ortostatism, in sezut, culcat.

Se urmareste pozitia capului, gatului, umerilor, trunchiului, bratelor, soldurilor, coloanei, genunchilor, gleznelor si talpilor. Centrele de greutate ale segmentelor corpului nu sunt asezate in linie verticala. Aceasta faciliteaza stabilitatea corpului in miscare, rezistenta sa la actiuni mecanice externe.

Pentru ca postura sa fie corecta capul trebuie sa fie drept si nu rotit, aplecat sau inclinat, umerii trebuie sa fie la acealsi nivel in plan orizontal, coloana trebuie sa fie dreapta, daca este privita din spate si usor curbata la nivel toracal si lombar, daca este privita din lateral. Soldurile trebuie sa fie si ele la acelasi nivel si pe o linie orizontala si paralela cu genunchii, care la randul lor trebuie sa fie drepti, fara sa aibe modificari de pozitie. Talpile trebuie sa fie pe sol, sa nu fie prabusite in interior si sa fie paralele. Picioarele trebuie sa faca un unghi drept cu gambele.

Pozitia in ortostatism poate fi analizata si de catre dumneavoastra in oglinda, insa cel mai bine este sa cereti sfatul unui specialist, mai ales daca aveti impresia ca ceva nu este in regula.

pozitia corpului

Cum ne afecteaza o pozitia corecta la calculator incorecta?

Postura incorecta poate duce la complicatii de la o simpla atitudine deformanta, pana la adevarate deformari, cum ar fi: scolioza, cifoza, torticolis, hiperlordoza lombara sau cervicala, sau rectitudinea coloanei, contracturi musculare, tulburari circulatorii, tulburari respiratorii, complicatii tardive cum ar fi spondiloza, artroze etc.

Coloana este in stransa legatura cu intreg corpul, o deformare la nivelul piciorului sau genunchiului poate determina deformarea coloanei vertebrale. Este si cazul platfusului, de exemplu, care destabilizeaza intreaga statica a membrului inferior si a coloanei vertebrale iar principalul efect este durerea.

Cum putem preveni tulburarile de pozitie?

Preventia pozitiilor vicioase pot fi facute in orice moment, trebuie sa ne analizam pozitia corecta la calculator sau pozitia din ortostatism. Daca stam in picioare trebuie sa avem in vedere ca umerii sa fie la acelasi nivel, capul sa nu fie aplecat in fata, coloana trebuie sa fie dreapta, sa nu proiectam bazinul in fata, iar musculature abdominala si fesiera pe cat se poate sa le avem incordate.

Pozitia corecta la calculator si tipul de scaun

Daca stam pe scaun trebuie sa avem grija ce tip de scaun folosim, indicat ar fi un scaun ergonomic, cu spatar inalt, si preferabil ar fi ca spatarul sa aibe un support lombar, iar coloanal sa fie lipita de spatar, antebratele sa fie sprijinite pe cotiere, unghiul la nivelul coatelor, soldurilor si genunchilor trebuie sa fie de 900, eventual sa avem un suport pentru picioare sub birou. Daca lucram la un calculator, pozitia corecta a monitorului este asezat cu marginea de sus la nivelul ochilor nostrii, la o distanta de 50-70 cm.

 

Pozitia corecta la calculator

Pozitia corecta la calculator

 

Ce putem face daca avem o tulburare de statica deja instalata?

Dupa ce a fost diagnosticata tulburarea de statica, trebuie sa introducem pacientul intr-un program special de recuperare. Tulburarile de statica la copii pot fi remediate, in functie de gravitate si momentul diagnosticarii cu prevenirea complicatiilor la varsta adulta. Exista programe de kinetoterapie, special adapdate pentru tulburarile de statica, care, impreuna cu manevrele de masaj, proceduri de termoterapie, hidrokinetorapie, programe de inot, contribuie la mentinerea unei musculaturi tonifiate si asuplizate, la scaderea durerii, la corectarea posturii.  Daca tulburarile de statica au fost diagnosticate la varsta adulta, se pot face proceduri de recuperare, ce au ca scop scaderea durerii, mentinerea unui status muscular normal functional.

 

Sanatatea ta este cea mai importanta pentru noi, asa ca te asteptam sa ne vizitezi si sa lucram impreuna pentru un plus de mobilitate!

Programari dr. Andreea Lupu in cadrul Fizioclinic: 0241 665 665 | 0735600500
0241 665 665