“Infiltratii genunchi” este primul lucru ce il cautam pe motoarele de cautare cand avem dureri de genunchi. Durerile sunt o problema frecventa, atat in cazul persoanelor trecute de 50 de ani, cat si al tinerilor. Stilul de viata poate fi prea sedentar sau prea activ. Cauzele aparitiei durerii de genunchi sunt variate, de la accidente, la lovituri sau leziuni, pana la complicatii cauzate de alte afectiuni medicale.
De cele mai multe ori, durerea se localizeaza intr-o parte a genunchiului sau poate difuza, resimtindu-se in intreaga zona. Ori de cate ori apare durerea, medicii specialisti recomanda evitarea efortului fizic, iar un examen clinic amanuntit va stabili in mod corect diagnosticul durerii de genunchi.
Cauzele durerii de genunchi
Durerile din zona genunchilor pot fi impartite in functie de evenimentul de natura fizica survenit sau diversele afectiuni medicale (ce pot declansa sau agrava problema), astfel:
- accidentari sau leziuni acute: un ligament rupt, ruptura de menisc, entorsa, luxatia;
- afectiuni medicale cronice: osteoartrita sau artroza genunchiului, afectarea genunchiului in cadrul unei boli inflamatorii cronice, etc;
- afectiuni determinate de utilizarea excesiva a genunchiului: tendinita, bursita
Durerea de genunchi cauzata de accidentari
In aceasta categorie apar durerile rezultate in urma unei accidentari sau a folosirii intensive a genunchiului. In cazul de fata, entorsa este cea care cauzeaza imediat sau in viitorul apropiat dureri sacaitoare. Entorsa este o leziune traumatica a unei articulatii – in cazul acesta, la nivelul genunchiului – care a fost provocata de executarea brusca a unei miscari, dincolo de limitele fiziologice.
Daca forta este prea mare, o entorsa poate cauza si ruperea ligamentelor. Entorsele de gradul 1, spre exemplu, inseamna o intindere usoara a fibrelor ligamentului sau a ligamentelor genunchiului. Cea de gradul 2 poate cauza o ruptura incompleta a ligamentului. Cea mai severa este entorsa de gradul 3, ce produce o ruptura completa a ligamentului (practic, acesta se desprinde).
Leziunile de la nivelul meniscului apar si ele pe lista cauzelor durerilor de genunchi. Meniscul medial si meniscul lateral sunt structuri alcatuite din cartilaj si actioneaza ca un “amortizor de socuri” intre oasele din genunchi. Atunci cand socul este prea mare, rasucirea genunchiului afecteaza meniscul, iar acest lucru poate determina leziunea meniscului care poate ajunge pana la ruptura lui.
Durerea de genunchi cauzata de utilizarea excesiva a genunchiului
Folosirea excesiva a genunchiului intervine cand o persoana se antreneaza prea mult pentru un sport sau se antreneaza intr-un mod necorespunzator sau insuficient, si aduce cu sine dureri. La unii pacienti poate sa apara si tendinita patelara, care este o inflamatie a tendoanelor de la nivelul genunchiului.
Sindromul dureros patelofemural, care apare la atleti si ciclisti, este cauzat de degenerare (pierderea totala sau partiala a unor caracteristici functionale) sau de presiunea pusa sub zona rotulei (patela), acolo unde se intalneste cu femurul.
Excesul ponderal este un alt factor de risc pentru durerea de genunchi. Presiunea pusa pe articulatia genunchiului este tot mai crescuta, din cauza kilogramelor in plus ale pacientului. Obezitatea creste, de asemenea, si riscul de osteoartrita (osteoartroza). Pe masura ce cartilajul articulatiei genunchiului se degradeaza si se uzeaza mai repede decat la persoanele normo-ponderale.
Gonartroza poate afecta pe oricine dar, in general, boala se dezvolta la persoanele de peste 50 de ani. Tratamentul este atat medicamentos oral sau injectabil, inclusiv inflitratii genunchi, adica la nivelul articulatiei cat si de recuperare (fizio-kinetoterapie), iar prognosticul este, de obicei, bun, desi persoana poate avea nevoie de o operatie sau de alte interventii.
Tipuri infiltratii genunchi
Infiltratiile in genunchi reprezinta o procedura nedureroasa din ce in ce mai des folosite in ultimii ani, cu rezultate favorabile, daca se initiaza tratamentul la momentul oportun. Interventia propriu-zisa, infiltratii genunchi, este de scurta durata, nu este dureroasa, ce are efect destul de rapid, depinzand de substanta si scopul efectuarii manevrei.
Cele mai comune tipuri de infiltratii genunchi:
- Corticosteroizii – cortizolul, au ca scop sa reduca inflamatia. Daca suferi de gonartroza, corticosteroizii sunt cei mai eficienti, avand scopul sa scada durerea rapid, atunci cand sunt injectati direct in articulatia afectata.
- Acidul hialuronic – aceasta substanta ajuta la acoperirea cartilajului si actioneaza ca un lubrifiant si agent care absoarbe socul,avand scopul de a reda genunchiului o mobilitate mai buna si scada durerea genunchiului pe termen lung.
- Plasma imbogatita cu trombocite (PRP- Platelet Rich Plasma)- consta in administrarea unei plasme care contine o concentratie mare de celule (celule rosii, albe si trombocite). Foloseste plasma pacientului centrifugat cu scopul de a obtine o concentratie de pana la 10 ori mai mare de trombocite si de factori de crestere comparativ cu cea a sangelui. Este o procedura folosita mai mult in cazul traumatismelor de la nivelul tendoanelor, ligamentelor, muschilor;
- Ozon
Infiltratiile cu acid hialuronic – avantaje
Din punct de vedere tehnic, acidul hialuronic nu este un medicament, dar se fac infiltratii genunchi local pentru a suplimenta lichidul natural din zona.
Injectarea acestuia intr-o articulatie poate reduce durerea si inflamatia. Infiltratii genunchi se pot face saptamanal, timp de trei sau cinci saptamani, la 6 luni sau la 1 an in functie de produs. Un alt avantaj este faptul ca efectele secundare, cum ar fi umflarea si disconfortul pe suprafata pielii in zona in care se face infiltratia, sunt usoare sau chiar absente.
Acidul hialuronic este o optiune de a reduce inflamatia mai ales daca pacientii au anumite restrictii in ceea ce priveste alte tipuri de tratament.
Daca durerile de genunchi nu iti dau pace, te invitam sa discutam optiunile pentru a reduce discomfortul datorat durerii tale de genunchi – dr. Andreea Lupu