fbpx
Programari dr. Andreea Lupu: 0729 404 477 Gaseste-ne pe harta
tratament monturi dr-andreea-lupu-constanta

Tratament monturi | Cauze, simptome si preventie

Tratament monturi | Cauze, simptome si preventi

 

Monturile sau Hallux valgus reprezinta o deformare a piciorului. Determina durere si in timp provoaca si artroza articulatiilor afectate. Sunt inestetice si provoaca deformarea inclusiv a incaltamintei. Sunt intalnite frecvent la femei. 

Reprezinta o deviatie a osului metatars, afecteaza articulatia metatarsofalangiana I, adica deformeaza degetul mare de la picior. Monturile nu sunt excrescente osoase sau acumulari de saruri. Deviatia produce o proeminenta pe capul metatarsian (baza degetelui mare), adesea urmata de dezvoltarea unei inflamatii, datorita careia pacientele resimt disconfort si durere mai ales atunci cand se freaca de incaltaminte, si in special daca incaltamintea este ingusta. Deformarea primului deget in timp poate determina si deformarea tuturor celorlalte patru degete.

Care sunt simptomele?

      • Deformarea laterala a primului deget
      • Umflarea la nivelul primului metatarsian
      • Durerea la nivelul piciorului in timpul mersului dar si in repaus
      • Bataturi la nivelul primului metatarsian.

 

Ce determina aparitia monturilor?

Nu se stie exact de ce apar aceste monturi, dar exista o predispozitie genetica – istoricul familial, cel mai des se intalnesc cazurile ereditare de la mama la fiica. Exista anumiti factori favorizanti: purtarea de incaltaminte ingusta si a incaltamintei cu toc. O alta cauza o reprezinta bolile asociate – osteoartrita sau artroza (reumatismul sau problemele articulare). Mai este de mentionat si lipsa celui de-al doilea deget, in urma unui traumatism si/sau amputatie. Hiperlaxitatea ligamentara este alta patologie des intalnita in randul sexului feminin si poate determina aparitia monturilor.

Optiuni de tratament pentru monturi

Pentru ca este o problema care determina durere aici actionam prima data – prin tratamentul pentru monturi de recuperare complex se poate ameliora durerea si incercam franarea formarii montului sau deformarii degetului. Se pot folosi orteze de corectie, sustinatori plantari si pantofi adecvati. In stadiile avansate, cand nu este doar o problema inestetica si durerea este constanta, impiedicand deplasarea normala a pacientului, atunci se poate lua in considerare tratamentul pentru monturi chirurgical. Interventia doar in scop estetic este contraindicata, pentru ca interventia chirurgicala presupune anumite riscuri.

 

Te-ar mai putea interesa:

Preventia

Ar trebui luata serios in considerare, mai ales daca exista o predispozitie pentru asa ceva, si pentru ca aceasta patologie are evolutie lenta : 

    • Urmariti dezvoltarea picioarelor
    • Puteti face exercitii cu degetele picioarelor, care dezvolta musculatura piciorului si a degetelor- ridicarea anumitor obiecte mici (servetel, creion, pietricica) – exista programe speciale de kinetoterapie care pot fi adaptate pentru fiecare pacient, in functie de cat de avansata este deformarea
    • Purtarea pantofilor care se potrivesc in mod corespunzator, eventual un calapod mai lat, confortabil pentru picior
    • Evitarea purtarii pantofilor cu tocuri inalte, sau a incaltamintei cu varful ascutit (tocul inalt impinge degetele de la picioare in partea din fata a pantofului, ceea ce determina deformarea degetelor de la picioare)
    • Ortezele de corectie pot ajuta atunci cand apar monturile, reduc probabilitatea deformarii accentuate a lor si determina un control al miscarii anormale a degetului, insa nu toata lumea le accepta, sunt mai greu de suportat
    • Insertiile de silicon ofera rol de amortizare si antialunecare a piciorului in fata, ofera suport arcului plantar si previn formarea lor
    • Tratamentele pentru monturi de recuperare (fizioterapie si kinetoterapie) sunt utile atat pentru prevenirea formarii lor, dar si pentru ameliorarea durerii si franarii deformarii lor. 
Programari Dr. Andreea Lupu in cadrul Fizioclinic: 0729404477
0735 600 500 0729 404 477