fbpx
Programari dr. Andreea Lupu: 0241 665 665 Gaseste-ne pe harta
piciorul stramb congenital

PICIORUL STRAMB CONGENITAL

PICIORUL STRAMB CONGENITAL

Termenul “picior” se refera doar la partea inferioara a membrului, adica de la articulatia gleznei pana la varful degetelor. Piciorul sugarului si al copilului mic este format din cartilaje si nu din oase ca in cazul adultului. Pe parcursul anilor, aceste cartilaje incep sa se osifice unul cate unul, iar aceasta osificare este completa in jurul varstei de 18 ani. 

Putem clasifica deformarile piciorului la nastere ca malpozitie si malformatie. Este important sa se faca o corecta diferentiere intre cele doua. Prima entitate – MALPOZITIA – nu este o boala si se corecteaza pe masura ce copilul creste. A doua entitate –MALFORMATIA (piciorul stramb congenital) – necesita tratament ortopedico-chirurgical si de recuperare. 

Malpozitiile sunt de obicei secundare pozitiei intrauterine de cele mai multe ori nu necesita tratament ortopedico-chirurgical ci doar tratament de recuperare prin masaj si kinetoterapie. Este indicat un control pentru a stabili daca este necesara terapia de recuperare inainte ca pacientul sa inceapa sa mearga, pentru ca de obicei aceste malpozitii se remit cel mai usor si repede, inainte  ca cel mic sa invete sa mearga si astfel nu va fi afectat mersul .

Malformatia sau piciorul stramb congenital reprezinta o anomalie de dezvoltare a piciorului. Sunt incriminati factorii genetici (istoricul familial) si factori de risc (fumatul la gravide). Piciorul stramb congenital este rigid si necesita in primul rand tratament ortopedico-chirurgical si apoi de recuperare.

TALUS VALGUS (TAL VALG) atunci cand laba piciorului este indreptata in exterior spre gamba, iar miscarile piciorului sunt posibile. Nu necesita tratament ortopedico-chirurgical ci doar de recuperare si consta in masaj si kinetoterapie. 

piciorul stramb congenital

METATARSUS VARUS atunci cand laba piciorului pare ”rupta de la jumatate”, iar copilul are tendinta de a calca in exterior. Si in acest caz recuperarea este indicata chiar inainte de a invata copilul sa mearga. Exista forme usoare si moderate care se corecteaza cu ajutorul recuperarii. Parintii pot face exercitii acasa: cu o mana prind calcaiul si il fixeaza si cu cealalata se impinge antepiciorul lateral (se impinge suficient penrtu a face copilul sa retraga piciorul dar nu sa si planga) se mentine pozitia 5-7 secunde. Se repeta exercitiul cat se poate de des. Formele moderate care nu s-au corectat si formele severe necesita tratament ortopedico-chirurgical.

piciorul stramb congenital

VARUS EQUIN atunci cand laba piciorului este indreptata spre interior si formeaza un unghi drept cu gamba. Este mai des intalnit la baieti, si este intalnit la ambele picioruse in proportie de 30-50%. Aproximativ 25% din pacienti au un istoric familial privind aceasta afectiune. Daca un copil are picior varus equin exista o sansa de 5% ca si cel de-al doilea copil sa dezvolte equin. Daca un parinte are picior varus equin, exista o sansa de 3-4% ca si urmasii sa fie afectati. Cand ambii parinti sunt afectati, copiii au 15% sanse sa dezvolte varus equin. In aceasta afectiune muschii de pe partea exterioara a piciorului sunt mai slab dezvoltati decat cei de pe partea interioara, iar tendoanele de pe interiorului piciorului sunt mai scurte decat ar trebui. Oasele labei piciorului au forma anormala, iar tendonul lui Achile este mai scurt. Malformatia se poate observa si in timpul sarcinii si este considerat ca apare cel mai frecvent in jurul celei de-a 3 a luni de sarcina. In cazuri rare, varus equin poate fi asociat cu alte diformitati ale coloanei vertebrale cum ar fi spina bifida sau alte afectiuni neuromusculare, insa trebuie mentionat ca in aceste cazuri piciorul prezinta o deformare mai mare decat var equin-ul standard. Este una dintre cele mai frecvente variante de picior stramb congenital.

piciorul stramb congenital

PICIORUL PLAT este frecvent intalnit si este considerat fiziologic pana la varsta de 15-24 luni. Anomalia consta in pierderea arcului longitudinal medial al piciorului. Frecvent este vorba despre piciorul plat flexibil, in care, in pozitia pe varfuri, cand piciorul numai sustine greutatea corpului, se formeaza arc plantar si calcaiul deviaza medial. Alteori piciorul plat apare pe fondul unei HIPERLAXITATI LIGAMENTARE, care poate permite coborarea boltii plantare cand aceasta sustine greutatea. Piciorul plat poate determina durere. Pentru piciorul plat exista tratament special – program de kinetoterapie, foarte usor, care poate fi urmat atat de copii cat si de adulti, sub atenta indrumare a kinetoterapeutului, dupa un consult al medicului de recuperare, care va evalua evolutia in timp a piciorului.

piciorul stramb congenital

PICIORUL SCOBIT este piciorul cu arcul plantar anormal de inalt. Prezenta lui impune efectuarea unui diagnostic diferentiat cu alte boli neuromusculare, deoarece doar 20% din cazuri sunt indiopatice (fara o cauza cunoscuta), restul fiind secundare. De obicei exista istoric familial, apare in jurul varstei de 10-12 ani. Poate determina durere la mers, incapacitatea de a purta incaltaminte si chiar instabilitate la mers si alergat.

piciorul stramb congenital

Sanatatea copilului dumneavoastra este cea mai importanta pentru noi, asa ca te asteptam sa ne vizitezi si sa lucram impreuna pentru un plus de mobilitate!

Cum ajung la dr. Andreea Lupu?

Programari dr. Andreea Lupu in cadrul Fizioclinic: 0241 665 665 | 0735600500
0241 665 665