fbpx
Programari dr. Andreea Lupu: 0735 600 500 Gaseste-ne pe harta
mersul pe varfuri la copii

MERSUL PE VARFURI LA COPII 

MERSUL PE VARFURI LA COPII 

 

Mersul pe varfuri la copii este intalnit deseori in primii 2 ani de mers, fiind de cele mai multe ori un obicei si nu necesita neaparat tratament de recuperare, insa un consult de specialitate – cum ar fi recuperare medicala sau ortopedie pediatrica – ar fi necesar daca persista si copilul nu merge deloc pe toata talpa, pentru ca exista cazuri patologice:

  • Poate fi un obicei de mers pe degete, in care cu copilul relaxat, piciorul poate fi adus usor in flexie plantara (nu poate apasa cu varful in jos), dincolo de pozitia neutra, de obicei dupa un consult de recuperare se indica sedinte de kinetoterapie, in care copilasul va invata cum sa mearga corect si cum sa antreneze musculatura piciorului
  • Paralizie cerebrala usoara, in care fuga intensifica anomalia, aici se asociaza si pozitia de equin, care nu poate fi corectata complet si necesita neaparat consult neurologic si de recuperare (tratamentul este complex, kinetoterapia este necesara pe termen lung)
  • Tendon achilian rigid congenital, cand piciorul nu poate fi flectat dorsal (nu poate trage de varf in sus), chiar si cand copilul este relaxat. Necesita consult ortopedico-chirurgical si de recuperare pentru tratament specific (kinetoterapie)
  • Se poate intalni si la copii care sufera de autism, desi nu este intotdeauna asociat autismului si nu exista inca o stransa legatura intre cele doua entitati, copii cu astfel de patologie trebuie urmarit sa nu dezvolte mersul pe varfuri
  • Distrofia musculara este o boala genetica in care fibrele musculare sunt afectate. Copilul poate fi suspectat de aceasta patologie daca initial mergea bine, iar mai apoi mersul incepe sa se deterioreze

Cand apelezi la un specialist? 

  • daca cel mic se deplaseaza frecvent pe varfuri si desi incerci sa il corectezi nu renunta la acest mers sau cand musculatura copilului este rigida,
  • daca incerci sa faci miscarea de flexie-extensie la nivelul gleznei nu reusesti sa o faci complet cand este in repaus, 
  • daca mersul este ciudat, 
  • daca se impiedica des, 
  • daca nu reuseste sa isi coordoneze miscarile, 
  • daca intampina dificultati in a-si sustine greutatea pe toata talpa, 
  • daca motricitatea fina a copilui pare afectata, 
  • daca abilitatile motorii pe care le avea inainte, acum incepe sa le piarda.

MERSUL CU VARFUL PICIOARELOR SPRE INAUNTRU (IN-TOEING) apare in urmatoarele circumstante :

  • Torsiunea femurala mediala (anteversie femurala) determina o exagerare a rotatiei interne femurale, in timp ce rotatia externa este limitata. Este cauza de mers cu varful picioarelor spre inauntru la copilul de 3-7 ani. Copilul cu aceasta anomalie sta in sezut intr-o pozitie caracteristica, asezat pe membrele inferioare, cu coapsele in rotatie interna completa, genunchii flectati si gambele spre inafara (singurul mod in care pot sta confortabil, pentru ca nu pot rota extern coapsele). De obicei anomalia regreseaza spontan spre pozitia neutra sau este compensata de rotatia tibiala laterala sau de modificarea unghiului de inclinare de la nivelul soldului al femurului. Nu exista inca dovezi ca ar produce osteoartrita la varsta adulta sau tulburari functionale. Daca copilul nu poate efectua deloc rotatia externa a soldului in pozitia de extensie are nevoie de consult ortopedico-chirurgical. Celorlalti este indicata kinetoterapia si/sau mersul pe bicicleta.
  • Torsiune tibiala mediala – genu varum 
  • Metatarsus adductus 

MERSUL CU VARFUL PICIOARELOR SPRE IN AFARA (OUT-TOEING) – este intalnit in urmatoarele circumstante:

  • Fiziologic la sugar, secundar pozitiei avute intrauterin. In multe cazuri este unilateral. La examinarea in pozitia culcata se observa ca si genunchiul si soldul de pe partea afectata sunt in pozitie de rotatie externa, iar daca este luat in brate sugarul prefera pozitia cu coapsa flectata pe abdomen si in pozitie de rotatie externa la 900, avand celalalt membru asezat in pozitie mai joasa si mai putin rotat extern. In general corectia este spontana in jurul varstei de 14 luni, insa un cosult la medicul de recuperare este necesar pentru o evaluare corecta si este indicat, mai ales daca parintii sesizeaza persistenta.
  • Torsiune tibiala laterala 
  • Picior plat orientat spre in afara 

In ultimile doua situatii este necesar un consult ortopedico-chirurgical daca deviatia se mentine si dupa varsta 1.5-2 ani.

In general, o supraveghere atenta a mersului copilasilor este indicata, si daca parintii sesizeaza un mers inadecvat, este necesar consult de specialitate. Mai usor este sa previi sau sa tratatezi la inceput o diformitate, in cazul de fata mersul pe varfuri la copii, si mult mai greu se recupereaza un deficit instalat demult. Kinetoterapia la copii pentru corectarea mersului are multiple avantaje, insa necesita si rabdare atat din partea parintiilor cat si din partea copilasului. Kinetoterapeutul are abilitatea de a face programul de exercitii/ programul de kinetoterapie placut pentru copil, sub forma de joc, astfel incat el sa coopereze si sa lucreze. Programul de kinetoterapie specific pentru  mersul pe varfuri la copii, se adapteaza de la copil la copil si in functie de deficitul pe care acesta il are, in functie de gradul de intelegere al copilului etc.

 

Sanatatea copilului dumneavoastra este cea mai importanta pentru noi, asa ca te asteptam sa ne vizitezi si sa lucram impreuna pentru un plus de mobilitate!

Cum ajung la dr. Andreea Lupu?

Programari dr. Andreea Lupu in cadrul Fizioclinic: 0735600500
0735 600 500