fbpx
Programari dr. Andreea Lupu: 0241 665 665 Gaseste-ne pe harta
gonartroza tratament constanta

Gonartroza – cauze, simptome si tratament

Gonartroza – cauze, simptome si tratament

Tratament gonartroza. Afectiunile articulare sunt din ce in ce mai des intalnite, varsta fiind factorul cel mai adesea asociat acestora. Sistemul osos, tocmai pentru ca este structura de rezistenta a organismului nostru, are nevoie de protectie si grija. Chiar si așa, el poate suferi diferite afectiuni ce nu pot fi prevazute. Gonartoza este una dintre aceste afectiuni, drept pentru care aceasta nu ar trebui neglijata de nicio persoana, indiferent de aspectele demografice.

 

Ce este gonartroza?

Gonartoza este o afectiune articulara degenerativa a genunchiului, (degradarea / degenerescenta articulatiilor). Ea se manifesta prin uzura cartilajului articular, ceea ce conduce catre aparitia durerii si a scaderii capacitatii de miscare a articulațiilor. Pe scurt, vorbim despre dureri articulare cu crestere progresiva, localizate in zona genunchilor, ce pot periclita mobilitatea articulatiilor.

Gonartroza este o afectiune specifica categoriei de varsta cuprinsa intre 50 și 60 de ani. Ea poate aparea si mai devreme, in functie de diversi factorii favorizanti. Gonartroza trebuie tratata pe cat posibil in stadiu incipient, tocmai pentru a putea preveni evolutia acesteia. Un diagnostic imagistic (ecografic) este cea mai simpla solutie pentru a depista aceasta afectiune in timp util, putandu-se evidentia astfel caracteristicile specifice ale gonartrozei, pe langa examenul clinic, unde pot fi observate potentiale deformari ale structurii osoase.  

Predispoziție pentru gonartroza au persoanele care sufera de obezitate, dar si persoanele care lucreaza in domenii foarte solicitante (manipulare greutati, transport marfa). In plus, este de retinut faptul ca predispozitia de aparitie a gonartrozei creste o data cu posibilitatea aparitiei oricarei devieri a posturii sistemului osos. Astfel, orice deviere, crestere sau scadere a greutatii distribuite pe membre, este un potential factor favorizant pentru gonartroza.

De asemenea, putem identifica si alti factori care pot conduce catre gonartroza, iar dintre acestia amintim: potentiale anomalii genetice, traumatisme, lovituri ale zonei afectate, fracturi, boli inflamatorii, cum ar fi artrita, suprasolicitarea fizica la nivel de ligamente si muschi si eventuale tulburari endocrine, care insa interfereaza intr-o masura mai mica.

 

Simptome gonartroză

Gonartroza se manifesta intr-o pondere mai mare in cazul femeilor, decat al barbatilor, iar simptomele inițiale sunt durerile localizate în zona genunchilor. Pacientul poate resimti aceste dureri indeosebi dimineata sau in momentul in care organismul este supus stresului fizic. Urcarea sau coboraarea scarilor, mersul pentru perioade indelungate sau chiar efectuarea miscarilor articulare uzuale pot pune probleme persoanelor ce pot suferi de gonartroza. Pe langa durere, pot aparea tumefactii locale repetate, sau zgomote la nivelul articulatiilor, sub forma unor pocnituri. Blocajul articular este o alta caracteristica a gonartrozei, afectiune ce se poate manifesta atat la un singur genunchi, cat si bilateral.

 

Gonartroza – Evolutia bolii

Nedescoperita la timp sau si mai grav, netratata, gonartoza poate conduce catre incapacitatea persoanei de a mai efectua miscari articulare. In timp, acest lucru poate deveni deranjant, deoarece sarcinile zilnice nu mai pot fi executate, ceea ce inseamna restrictionarea partiala a mobilitatii persoanei care sufera de gonartroza.

În plus, evoluția gonartozei favorizează instabilitatea articulară, ceea ce înseamnă că pacientul se va deplasa cu dificultate si ca riscul asocierii instabilitatii cu aparitia deformarilor articulare si uneori a fracturilor. Hipotrofiile musculare reprezinta de asemenea un pericol, acestea fiind cauzate de agravarea bolii, prin scaderea mobilitatii articulare si a aparitiei durerii la nivel articular.

gonartroza tratament constanta2

Tratament gonartoza

Primul pas atunci cand este depistata aparitia gonartozei (sau cand exista suspiciunea in acest sens) este acela de a consulta un medic specialist. Acesta va putea efectua un control clinic in care se vor putea evidentia simptomele caracteristice ale gonartrozei, daca boala exista. Pentru confirmarea acesteia, un control imagistic este pasul imediat urmator, cel edificator dealtfel.

In functie de rezultatele controalelor, gonartoza se poate trata fie medicamentos, fie chirurgical, fie prin tratament de recuperare. Un aspect important la care trebuie sa fie atente persoanele care sufera de gonartoza este acela ca stilul de viata va necesita imbunatatiri. Astfel, daca persoana are o greutate corporala excesiva, aceasta va trebui sa adopte un stil de viata sanatos, un regim variat si va trebui sa faca sport in limita unor exercitii permise de catre medicul de recuperare. Pe de alta parte, persoanele care au un mediu de lucru care poate favorizeaza gonartroza, ar trebui sa ia in calcul o schimbare, tocmai pentru a putea contribui la eficiacitatea tratamentului.

Cel mai adesea, gonartroza poate fi tratata cu ajutorul fizio-kineto-terapiei, in asociere cu un tratament medicamentos adaptat caracteristicilor pacientului. Tratamentul medicamentos are la baza in principal administrarea de medicamente cu rol antiinflamator, reducand in acest fel durerea, dar si inflamatiile la nivelul cartilajului articular, dar si tratamente cu rol adjuvant de tipul suplimentelor articulare special adapdate pentru aceasta patologie. Uneori se poate recomanda utilizarea unor proteze speciale, care vor avea rol de sustinere, astfel incat suprafata genunchiului sa nu mai fie suprasolicitata ca urmare a stresului mecanic. In acest fel durerea cauzata de acest efort scade in intensitate, medicamentele antiinflamatorii contribuind activ la acest lucru.

gonartroza tratament constanta

Un tratament special in cazul gornartrozei il constituie injectarea sau infiltratiile cu acid hialuronic sau substante vascoelastice. In unele cazuri tratamentul consta in infiltratii cu solutii corticoide. Principiul de tratament este simplu si consta in injectarea la nivel articular a acestor substante. Astfel se reduce efectul frecarii oaselor, prin lubrifierea acestora.

Masajul, acupunctura sau suplimentele nutritive reprezinta alte moduri de ameliorare a simtomelor gonartrozei, la fel ca si hidroterapia sau tehnicile de relaxare.

Gonartroza duce la scaderea calitatii vietii si tocmai de aceea se impune sa ai grija de sistemul tau osos. Inca de la primele semne ale gonartrozei este indicat sa consulti un specialist. Specialistul te ajuta si te ghideaza sa intelegi cat mai bine cauzele, simptomele si modalitatea de tratare a acestei afectiuni.

Durerile articulare nu ar trebui sa iti dea dureri de cap. De aceea te asteptam la noi pentru a te ajuta sa tratezi cu usurinta simptomele gonartrozei. Te intampinam cu o experienta vasta in domeniul recuperarii medicale, fizioterapie si kinetoterapie si iti stam la dispozitie pentru a te ajuta sa tratezi cu usurinta problemele intampinate. Contacteaza-ne si stabileste o programare, iar noi iti vom sta la dispozitie cu tot sprijinul si cunostintele noastre in domeniu.

Sanatatea ta este cea mai importanta pentru noi, asa ca te asteptam sa ne vizitezi si sa lucram impreuna pentru un plus de mobilitate!

Cum ajung la dr. Andreea Lupu?

Programari dr. Andreea Lupu in cadrul Fizioclinic: 0241 665 665 | 0735600500
0241 665 665