fbpx
Programari dr. Andreea Lupu: 0241 665 665 Gaseste-ne pe harta
genu varum si genu valgum la copii

GENU VARUM SI GENU VALGUM LA COPII

GENU VARUM SI GENU VALGUM LA COPII

 

INCURBAREA IN „O” (cunoscuta ca si GENU VARUM)

Este o problema frecvent intalnita, care ingrijoreaza parintii. O metoda clinica de cuantificare a severitatii anomaliei consta in masurarea distantei dintre fetele interne ale genunchilor, cu copilul in decubit dorsal (culcat) sau in ortostatism (in picioare), cu coapsele si gambele paralele, unele langa altele, astfel incat maleolele interne tibiale (gleznele) sa se atinga. Daca distanta este mai mare de 10 cm sau nu exista semne de ameliorare in jurul varstei de 2 ani, este necesar un consult de specialitate.

genu varum si genu valgum la copii

Ea poate fi intalnita in 3 circumstante: 

Ca postura fiziologica

– cel mai frecvent, in care nu este vorba de o modificare reala a membrelor inferioare, ci ele apar asa datorita persistentei unor contracturi musculare rotationale caracteristice pozitiei intrauterine. Se observa in momentul in care copilul incepe sa mearga (mai ales la cei care incep sa mearga precoce) si este vorba de o rotatie interna a tibiei in raport cu femurul. Pentru ca mersul sa fie posibil, femurul trebuie sa faca o rotatie externa, ceea ce aduce incurbarea anterioara normala a acestuia in lateral, fapt care accentueraza aspectul de „O”. Dormitul in decubit ventral (pe burtica) cu picioarele rotate spre inauntru, poate mentine sau chiar accentua aspectul. Aceasta deformare este defapt o pozitie caracteristica varstei, care se va rezolva spontan odata cu cresterea. Daca totusi, dupa 6 luni de mers, nu exista o corectie vizibila, este indicata kinetoterapia care va ajuta procesul normal de derotare. 

Tibia varum(Boala Blount)

– este suspectata la copilul mai mare, dupa 2 – 2.5 ani. In acest caz exista o deformare vizibila la nivelul articulatiei genunchiului. Mai exact la nivelul suprafetei articulare a tibiei proximale (partea de sus a tibiei), datorita unei opriri de crestere de la acest nivel. Modificarile osoase sunt vizibile radiologic. Necesita tratament de specialitate ortopedic si de recuperare.

Boli generale care afecteaza cresterea osului

aici apare o incurbare reala a extremitatilor, cu afectarea soldurilor, genunchilor si a gleznelor. Apar in rahitisme vitamino-D rezistente, displazii osoase (acondroplazia). Necesita consult de specialitate multidisciplinar (pediatric, ortopedic, recuperare, plan special individualizat de kinetoterapie).

INCURBAREA IN „X” (GENU VALGUM)

Acest aspect este intalnit frecvent la copii de 2.5-7 ani, avand o tendinta de corectie in jurul varstei de 7-8 ani. Examinarea corecta a copii cu suspiciune de genu valgum este necesara. Ea se face cu copilul in decubit dorsal (culcat) sau ortostatism (in picioare), se masoara distanta intermaleolara (intre glezne) pentru evolutia in timp. Chiar si asa se recomanda consult de specialitate, pentru evaluare si monitorizare daca este cazul, a copiilor cu suspiciune sau cu confirmarea diagnosticului de genu valgum. Probleme importante apar cand distanta intermaleolara este mai mare de 10 cm. Daca genu valgum este unilateral sau asimetric, daca este dureros, daca se accentueaza, sau daca debutul este la varsta mare (in special la copiii obezi). Ideal ar fi ca cei mici sa invete sa mearga pe bicicleta, sa tonifice muschiul cvadriceps care asigura o stabilitate la mers si echilibru la nivelul genunchilor.

 

Te-ar mai putea interesa:

Piciorul stramb congenital

Durerile de spate si lucratul de acasa

Pozitia corecta la birou

 

Programari dr. Andreea Lupu in cadrul Fizioclinic: 0241 665 665 | 0735600500
0241 665 665