fbpx
Programari dr. Andreea Lupu: 0241 665 665 Gaseste-ne pe harta
entorsa glezna constanta

Entorsa de Gleznă | Ghid complet de la diagnostic la recuperare


Entorsa de Gleznă – Ghid complet de la diagnostic la recuperare

 

Ce este o entorsa de glezna?

Entorsa de gleznă este una dintre cele mai comune leziuni ale sistemului musculo-scheletal. Reprezintă întinderea sau ruperea ligamentelor care stabilizează articulația gleznei. Este o afecțiune dureroasă și invalidantă care poate afecta calitatea vieții pacientului.

Frecvența

Entorsa de gleznă este una dintre cele mai comune leziuni sportive și non-sportive, afectând o gamă largă de persoane, de la sportivi de performanță la persoane inactive. Studiile epidemiologice au demonstrat că entorsa de gleznă reprezintă între 15% și 30% din toate leziunile musculo-scheletale raportate. Această prevalență ridicată subliniază importanța gestionării și tratării adecvate a acestei afecțiuni.

Cauzele entorsei de glezna

Etiologia exactă a entorsei de gleznă este o combinație complexă de factori biomecanici și de mediu. În general, leziunea apare atunci când articulația gleznei este supusă unei mișcări forțate într-o poziție nefiziologică. Aceasta poate include torsiunea sau întinderea excesivă a articulației. Ligamentele, care sunt țesuturi conjunctive dure care conectează oasele, sunt supuse la o forță excesivă, ceea ce duce la întinderea sau chiar la ruptura lor.

Cauzele comune ale entorsei de gleznă includ:

 1. Activități sportive: Participarea la sporturi care implică schimbări rapide de direcție, cum ar fi fotbalul sau baschetul, crește riscul de entorsă de gleznă.
 2. Supraîncărcare: Supraîncărcarea articulației gleznei, fie prin efort fizic intens sau prin exerciții repetitive, poate crește susceptibilitatea la entorsă.
 3. Factori anatomici: Anumiți factori anatomici, cum ar fi piciorul plat sau instabilitatea ligamentară, pot crește riscul de entorsă de gleznă.
 4. Căzătura pe o suprafața neuniformă sau aterizarea greșită după o săritură

 

Prevalența

Din datele disponibile, entorsa de gleznă este o leziune care poate afecta persoanele de toate vârstele, de la copii și adolescenți până la adulți și vârstnici. Cu toate acestea, frecvența și gravitatea entorselor de gleznă pot varia în funcție de grupa de vârstă. Iată o privire asupra statisticilor entorselor de gleznă pe grupe de vârstă:

 1. Copii și adolescenți:
  • În rândul copiilor și adolescenților, entorsa de gleznă este adesea întâlnită în activități sportive sau în timpul jocului fizic.
  • Odată cu creșterea nivelului de participare la activități sportive, precum fotbalul, baschetul sau gimnastica, crește și riscul de entorsă de gleznă în această grupă de vârstă.
 2. Adulți tineri:
  • În această categorie de vârstă, entorsa de gleznă poate fi rezultatul unor activități sportive, precum și a unor accidente la locul de muncă sau în viața de zi cu zi.
  • Mulți adulți tineri sunt activi din punct de vedere fizic, ceea ce crește expunerea la riscul de entorsă de gleznă.
 3. Adulți de vârstă mijlocie și înaintată:
  • În aceste grupe de vârstă, entorsa de gleznă poate fi mai puțin frecventă decât în cazul copiilor și adolescenților sau al adulților tineri.
  • Totuși, adulții mai în vârstă pot fi expuși la riscul de entorsă de gleznă din cauza unor condiții medicale precum osteoartrita sau din cauza slăbirii structurii musculo-scheletale odată cu înaintarea în vârstă.

Statisticile exacte cu privire la frecvența entorselor de gleznă în diferite grupe de vârstă pot varia în funcție de regiunea geografică, de stilul de viață și de alți factori specifici. Totuși, este clar că entorsa de gleznă poate afecta persoanele din toate grupele de vârstă și că este important să se acorde atenție adecvată prevenirii și tratamentului acestei leziuni în toate etapele vieții.

Tipuri de entorse:

 • Grad I: Intindere ușoară a ligamentelor, cu durere și tumefacție minimă.
 • Grad II: Intindere moderată a ligamentelor, cu durere și tumefacție mai severă.
 • Grad III: Ruptură completă a ligamentelor, cu instabilitate articulară semnificativă.

 

entorsa glezna constanta

 

Simptomele entorsei de gleznă:

 • Durere la nivelul articulației gleznei
 • Umflarea articulației
 • Echimoză
 • Instabilitate articulară
 • Dificulatate la mers, mers schiopătat, nesiguranță în timpul mersului

 

Factori de risc:

 • Sporturi care implică schimbări bruște de direcție – fotbal, tenis, baschet
 • Încălțăminte neadecvată
 • Antecedante de entorse de gleznă
 • Oboseală musculară
 • Hiperlaxitate ligamentară

 

 

 

Diagnosticul entorsei de gleznă:

 • Examen clinic: efectuat de medicul specialist poate obiectiva creșterea în volum a articulației, durere la palpare, evidențierea unei echimoze, sensibilitate, instabilitate la mobilitate
 • Investigații imagistice: pentru excluderea unei fracturi – Radiografie, pentru evidențierea modificărilor care pot apărea la nivelul musculo-scheletal este necesară efectuarea unei ecografii musculo-scheletale sau a unui RMN

 

 

Tratamentul entorseri de gleznă

Tratamentul entorsei de gleznă depinde de severitatea leziunii.

 1. De primă intenție – protocolul RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation): Repaus, aplicare gheață, compresie și ridicarea piciorului, sunt inițial recomandate pentru a reduce inflamația și durerea.
entorsa glezna constanta
 1. Imobilizare: Utilizarea unui dispozitiv de imobilizare, cum ar fi o atelă sau un ghips, poate fi necesară pentru a permite vindecarea ligamentelor.
 2. Terapie fizică: Numeroase studii au evidențiat beneficiile terapiei fizice și ale exercițiilor de reabilitare în gestionarea entorselor de gleznă. Terapii utilizate cu beneficii notabile sunt lasertarapia (HILT), Tecar-terapia, SYS (super inductive system), Deep oscilation, magnetoterapia, electroterapia de medie și joasă frecvența. Programul de reabilitare poate include exerciții de întărire a musculaturii piciorului și a ligamentelor, exerciții de echilibru și coordonare, precum și tehnici de îmbunătățire a gambei și mobilității articulației gleznei, exerciții de reeducare a mersului. Aceste exerciții sunt esențiale pentru restabilirea funcției normale a articulației și pentru prevenirea recurenței leziunii.
 3. Medicație: Antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) pot fi prescrise pentru a reduce durerea și inflamația, aplicații locale de unguente sau geluri cu antiinflamator, sau alte topice locale.

 

Pentru a preveni entorsa de gleznă, este important să:

 1. Încălziți-vă înainte de activitatea fizică: Încălzirea adecvată poate crește flexibilitatea și elasticitatea ligamentelor.
 2. Purtarea de încălțăminte adecvată: Alegerea unei încălțăminte potrivite, care oferă susținere adecvată pentru gleznă, poate reduce riscul de entorsă.
 3. Lucrați la întărirea mușchilor: Exercițiile care vizează întărirea mușchilor din jurul articulației gleznei pot oferi o protecție suplimentară.
entorsa glezna constanta

Entorsa netratată:

Poate determina multiple sechele, cum ar fi:

 • Durere trenantă, durere ce va reveni sau se va acutiza la un efort mai mare
 • Mențienerea umflăturii pentru mai mult timp sau chiar definitive
 • Instabilitate articulară în special la mers
 • Rigiditate articulară – mobilitatea nu va fi în limite normale
 • Artroza secundară a articulației – degradarea articulației care va determina la rândul ei durere, instabilitate, deformare

 

Entorsa de gleznă tratament acasă

Până ajungem la medic să ne asigurăm că nu este altceva:

 • Primul ajutor – repaus, aplicare de gheață, compresie (fașă elastică, gleznieră) și ridicarea piciorului
 • Analgezice local sub formă de gel sau cream

IMPORTANT DE REȚINUT: dacă durerea este mare, glezna este umflată, nu puteți călca pe ea, este necesar să vă vadă medicul pentru a exclude alte leziuni și pentru a nu rămâne cu urmări nedorite.

Concluzie

Entorsa de gleznă poate fi o afecțiune dureroasă și limitantă, dar cu tratament și reabilitare adecvată, majoritatea persoanelor se pot recupera complet. Profilaxia și îngrijirea adecvată a articulației gleznei sunt esențiale pentru a preveni leziunile și pentru a menține o bună funcție a membrelor inferioare. Recuperarea medicală este esențială atât pentru a preveni entorsele, cât și pentru tratamentul episodului dureros, asigurând vindecarea completă dar și pentru prevenirea complicațiilor posibile.

 

Programari dr. Andreea Lupu in cadrul Fizioclinic: 0241 665 665 | 0735600500
0241 665 665